Nintendo zarabia na Wii
16 grudnia 2006, 14:33Z informacji zdobytych przez jedną z japońskich gazet wynika, że Nintendo zarabia na swojej konsoli. Jeśli to, co pisze Toyo Economics TK jest prawdą, to najmniejszy z graczy na rynku konsoli jest jednocześnie jedynym, który nie musi dokładać do swojego najnowszego produktu.
KE chce od Microsoftu za darmo
7 kwietnia 2007, 08:59Komisja Europejska chce zmusić Microsoft do rozdawania konkurencji swojej technologii za darmo. To część sporu, jaki trwa od lat pomiędzy Microsoftem a KE.
![© Microsoft](/media/lib/15/1190017990_553092-1b48a3a29a7eedc049af50f1fccca65c.jpeg)
Sąd przyznał rację Komisji
17 września 2007, 08:31Sąd Europejski w Luksemburgu podtrzymał orzeczenie antymonopolowe Komisji Europejskiej. Tym samym oddalił wszelkie zastrzeżenia Microsoftu co do wyroku KE.
![](/media/lib/26/1208945810_017979-f6dcb84585b2795e16aea6bc7e503ed7.jpeg)
Chemia za barem
23 kwietnia 2008, 10:07Choć większość ludzi nie zwraca na to uwagi, gotowanie również jest chemią, tyle że praktyczną. Często właśnie skład chemiczny decyduje o tym, jakie składniki do siebie pasują, a jakie nie. To dlatego np. bazylia "lubi się" z pomidorami. Grupą zawodową, która ostatnio bardzo się udziela w zakresie gastronomii molekularnej, są barmani. Dążąc do przygotowania jak najlepszych koktajli, wykorzystują ciekły azot, alginiany i chlorki. Dzięki temu uzyskują m.in. pianki marshmallow z whisky.
![](/media/lib/37/dzemy-75902f4ac073d36cbc2a048a008ddc89.jpg)
Dżem spowalnia rozwój nowotworu
13 października 2008, 10:21Naukowcy z Institute of Food Research w Norwich odkryli, że dżemy i galaretki hamują proces rozprzestrzeniania się nowotworu. Składnikami, które odpowiadają za ten efekt, są pektyny.
![](/media/lib/5/1175861002_441187-1672f777bcca73fed3e6d86531f17bf1.jpeg)
Drogie "makówki"
6 marca 2009, 12:09Analizy przeprowadzone przez Iana Lao z firmy In-Stat pokazują, że użytkownicy komputerów Mac wciąż płacą więcej za sprzęt porównywalny z ich kolegami, kupującymi pecety. Różnica ta ulega jednak zmniejszeniu.
![](/media/lib/43/frytki-cc0db82672633cbbb1b283d50dafe84f.jpg)
Depresja z przetworzenia
2 listopada 2009, 13:15Dieta obfitująca w wysokoprzetworzone i tłuste produkty zwiększa ryzyko depresji – twierdzą naukowcy z Uniwersyteckiego College'u Londyńskiego (UCL).
Zniechęcające słowotwórstwo
1 kwietnia 2010, 10:47Psycholodzy z University of Illinois mają złe wieści dla reklamodawców zachwalających swoje produkty za pomocą naukowej nowomowy. Niestety, to nie zachęca, ale odstrasza potencjalnych klientów.
![](/media/lib/36/predkosc-8295ba80f0003618bf27d706bc25e98a.jpg)
Lubisz hybrydy? To genetyczne...
23 września 2010, 12:05Badanie preferencji oraz decyzji konsumenckich wśród bliźniąt jedno- i dwujajowych wskazało, które upodobania można uznać za uwarunkowane, przynajmniej częściowo, genetycznie. Należą do nich np. zamiłowanie do czekolady, musztardy czy samochodów hybrydowych.
![](/media/lib/76/smugi-71198b046b6bbc8dbea12f547e3dd988.jpg)
Jak samoloty wpływają na klimat
31 marca 2011, 16:01Większość z nas, słysząc o wpływie lotnictwa na klimat, pomyśli zapewne o emisji węgla, tym bardziej, że samoloty spalają olbrzymie ilości paliwa. Tymczasem, jak dowiadujemy się z nowo powstałego pisma Nature Climate Change, chmury tworzone obecnie przez samoloty, mają większy wpływ na klimat niż cała historyczna emisja produktów spalania paliwa lotniczego.